Aký typ respirátora je správny pri ochrane proti vírusom? Na túto otázku hľadajú odpoveď v poslednej dobe mnohí z nás.

Aký typ respirátora je správny pri ochrane proti vírusom? Na túto otázku hľadajú odpoveď v poslednej dobe mnohí z nás. 

Ochranná trieda FFP2 a FFP3 (N95)

V médiách neustále rezonujú správy o tom, ako sa chrániť pred koronavírusom. K téme vírusových ochorení sa už vyjadrila aj svetová zdravotnícka organizácia WHO. Organizácia odporúča dodržiavať hygienu, zakrývať si ústa a nos pri kýchaní a kašlaní a vyhnúť sa kontaktu s osobami, ktoré prejavujú známky respiračných ochorení. V súvislosti s vírusmi sa tiež odporúča venovať zvýšenú pozornosť dostatočnej tepelnej úprave mäsa a vajíčok.

Do dnešnej doby nevydala organizácia pre širokú verejnosť žiaden pokyn na nosenie ochranných pomôcok (celotvárové masky, polomasky, respirátory...). Uverejnila iba usmernenie určené pre zdravotníckých pracovníkov, medikov a osoby, ktoré  prichádzajúdo styku s nakazenými pacientmi. Tu WHO odporúča použitie ochranných okuliarov, ochranného štítu, ochranného odevu a jednorázových rukavíc s odolnosťou voči tekutinám,  antibakteriálne čističe. Na ochranu dýchania sú v takýchto prípadoch určené respirátory a ochranné pomôcky s typom filtra aspoň FFP2 (trieda ochrany filtrom P2) alebo FFP3 / N95 (trieda ochrany filtrom P3). Čínska norma N95 je ekvivalentom európskej normy FFP3, ide teda o rovnakú triedu ochrany.

Kompletnú správu nájdete na stiahnutie aj na webovej stránke WHO.
 

Čo nás ochráni pred vírusmi - rúško, maska alebo respirátor?

Pohľad na TV správy a fotky z čínskych miest a letísk po celom svete s ľuďmi vybavenými rúškami na tvári vyvoláva u mnohých pocit, že ide o správnu ochranu pred koronavírusom. Avšak nie je to tak. Prečo?

rúško5Rúško – chráni okolie pred vírusom

Ak ste chorí a nechcete nakaziť svoje deti, ženu, priateľov, dáte si rúško. Rúško zadržiava Vami vykašlané alebo kýchnuté infekčné „mikrokvapôčky“, aby sa neprenášali ďalej. Takže chráni okolie pred chorým človekom. Avšak naopak to neplatí, vírus sa k chorému bez väčších problémov dostane. Rúško na tvári navyše netesní (vzduch z okolia sa ľahko dostane do Vašich dýchacích ciest) a preto je v prípade koronavírusu nevhodné a ani nad ním nepremýšľajte.

 

Respirátor adlerRespirátor

chráni zdravého človeka proti vírusom (aj škodlivinami) z okolia

Respirátor funguje opačne ako rúško. Po jeho nasadení filtruje vzduch, ktorý vdychujete a zachytáva škodlivé látky (prach, dym, kvapalná hmla (tzv. aerosól)), aby sa nedostali do Vášho dýchacieho systému, ale ak ste chorý tak to čo vydychujete s tým nakazíte okolie.

 

Či si vyberiete respirátor s výdychovým ventilom alebo bez, je už na Vás. Výdychový ventil Vám podstatne uľahčí dýchanie a pre zdravého človeka je výborná voľba. Avšak ak ste chorý a kýchnete, tak ventil pošle Vami kýchnuté kvapôčky do okolia, čo určite nechcete.

Dôležité upozornenie: respirátor musí tesne doliehať k tvári, páni musia byť oholení, aby cez netesnosti spôsobené bradou neprenikal nefiltrovaný vzduch priamo do Vašich pľúc. Pri nasadzovaní respirátora sa riaďte pokynmi výrobcu.

V našom e-shope ponúkame respirátory FFP2 aj FFP3, po ktorých je v týchto dňoch enormný záujem. Snažíme sa naše zásoby dopĺňať najrýchlejšie, ako je to možné, preto ak niektoré respirátory práve nemáme na sklade, sledujte pravidelne našu stránku alebo nám píšte na lpsafetygroup@gmail.com . Okrem respirátorov nájdete v kategórii aj jednorázové obleky, jednorázové rukavice, ochranné okuliare a štíty a antibakteriálne čističe