Krížové a čiarové lasery

Profesionálny presný krížový laserový zameriavač pre stavebníctvo je nevyhnutný pri väčšine remeselníckych úkonov, kedy je potrebné dosiahnuť veľkú presnosť. Neviete, aký krížový laserový zameriavač vybrať? Čítajte ďalej.

Ako funguje krížový laserový zameriavač?

Krížový laserový zameriavač premieta horizontálnu a vertikálnu linku, ktoré spolu tvoria kríž. Využíva sa predovšetkým v interiéroch. Vhodný je preto práve na domáce použitie, napríklad pri montovaní poličiek, obrazových rámov, eventuálne na maľovanie alebo obkladanie steny kachličkami.

 

Samonivelačný laser – čo to je?

Samonivelačný laser je len inak nazvaný čiarový či krížový laser, ide o nadradený výraz pre prístroje založené na technológii samonivelácie, ktorá pracuje so schopnosťou vytvoriť dokonalú vodorovnú hladinu.

Ako vybrať krížový laser

Krížový laser má niekoľko dôležitých parametrov, ktorých by ste sa mali pri výbere držať.

Zvoľte dostatočne presný krížový laserový zameriavač

Presnosť, akú má krížový laserový zameriavač, sa udáva odchýlkou v milimetroch na vzdialenosť premietania/merania. Pre domáce hobby použitie väčšinou stačia krížové lasery s presnosťou do +- 5 mm/10 mm, niektoré činnosti si však žiadajú presnosť výrazne vyššiu. Tie najlepšie zariadenia dokážu merať/premietať s odchýlkou iba +- 0,5 mm/10 mm.

Samonivelačný laserový prístroj a jeho vertikálny a horizontálny rozsah

Samonivelačný laserový prístroj môže mať rôzne hodnoty vertikálneho a horizontálneho rozsahu. Tie v podstate určujú v akom rozsiahlom uhle môžete s laserom operovať. Platí teda – čím vyššie hodnoty rozsahov, tým širšie možnosti využitia.

Medzi najuniverzálnejšie patria samonivelačné lasery 360° s maximálnym možným rozsahom.

Krížový laser na baterky alebo s akumulátorom

Jednoduchý krížový laser býva obyčajne napájaný klasickými tužkovými batériami, ktoré sa vkladajú priamo do jeho tela. Výkonnejšie lasery majú pomerne vysokú spotrebu, preto je nutné využiť separátne akumulátory.

Ovládanie pre stavebný krížový laserový zameriavač

Základné stavebné lasery sa väčšinou svojou náročnosťou obmedzujú na zapnutie/vypnutie a nastavenie výkonu. Pokročilejšie zariadenie však dokáže ponúknuť širokú škálu funkcií, ktorá sa ovláda pomocou tlačidiel na prístroji.

Krížový laserový zameriavač a jeho funkcie

Krížový laserový zameriavač môže okrem základných funkcií ponúknuť aj ďalšie užitočné možnosti. Medzi najzaujímavejšie patria:

  • Samonivelačný laser automaticky upraví sklon merania tak, aby zodpovedal dokonalej rovine.
  • Displej umožní čítať namerané hodnoty a nastavovať parametre merania či premietania.
  • Výpočet plochy a objemu oceníte napríklad pri tapetovaní alebo pokladaní kobercov.
  • Integrovaná vodováha vám umožní ľahko zistiť, či je prístroj položený na dokonalej rovine.