Čo robyť aby uteráky a osušky boli vždy ako nové

Triky pre pranie uterákov

Ako sa vyhnúť nepekným zapraným uterákom a tvrdému froté? S výberom správneho programu a pracieho prostriedku rovnako ako s ďalšími užitočnými tipmi si pri praní uterákov ušetríte nielen nervy, ale aj peniaze a navyše budete šetrný k životnému prostrediu.

 
 

Základné tipy pre pranie uterákov

Rovnako ako u ostatných textílií, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s pokožkou, aj pre uteráky platí, že by ste ich z hygienických dôvodov mali vyprať ešte pred prvým použitím. Prvé pranie tiež pomáha ustáliť bavlnené vlákna, aby mali dlhšiu životnosť.
Pri praní uterákov platí: mali by sa prať, až keď sú špinavé - šetríte tým peniaze, životné prostredie a prácu sami sebe.
Záleží tiež na tom, ako používate svoj froté uterák. Keď sa čistý po sprche zabalíte do osušky, stačí ju vymeniť raz týždenne. Malé uteráky na tvár by ste mali prať po 3-4 použitiach, pretože sa do nich zachytávajú zvyšky make-upu a peny na holenie. Uteráky pre hostí by ste mali vždy po použití vyprať, pokial ich používa viacero osôb.
 

5 tipov pre pranie uterákov

  1. Zaradené podľa farieb: Rovnako ako pri ostatnej bielizni, aj pri uterákoch záleží na triedení na biele, farebné a tmavé. Tohto pravidla by ste sa mali držať, aby ste sa vyhli zašednutým uterákom a nežiadúcim zafarbeniam.
  2. Nepreplniť práčku: Froté je neobyčajne savé a dokáže nasať veľké množstvo vody. Ak práčku preplníte, môže dôjsť k jej poškodeniu vplyvom vysokej hmotnosti bielizne. Okrem toho sa bielizeň príliš nevyperie, pretože uteráky sa nebudú môcť voľne pohybovať v bubne.
  3. Sušiť v sušičke: Ak chcete mať mäkučké uteráky, mali by ste ich sušiť v sušičke. Pohyb v bubne sušičky vytvorí vzduchové bublinky medzi vláknami a to robí froté uteráky úžasne jemnučké a mäkké. Pri tom ale dávajte pozor, aby ste nenastavili príliš vysokú teplotu, inak by sa vám zrazili uteráky.
  4. Alternatívy k sušičke: Aj keď nemáte sušičku, môžete mať uteráky krásne mäkké. Tvrdosť uterákov spôsobuje vodný kameň, ktorého sa však môžete jednoducho zbaviť. Stačí froté namočiť do octovej vody pred praním, čím si materiál ponechá svoju hebkosť. Sušenie vonku na vzduchu pri ľahkom vánku má rovnaký efekt. Uteráky by ste nemali sušiť na kúrení, pretože ľahko stvrdnú.
  5. Uteráky nežehliť: Aj keď sa tomu nechce veriť, žehlením sa uteráky nestávajú mäkšími. Práve naopak - mäkké froté vlákna sa žehlením sploštia, čím strácajú svoju savosť.
 

Na koľko stupňov prať uteráky?

Aby ste chránili froté a životné prostredie, mali by ste uteráky prať na nižšiu teplotu. Už pri 60 °C sa zničia skoro všetky baktérie. Pri chorobách a plesňových infekciách sa odporúča prať uteráky na 90 °C. V každom prípade pred praním skontrolujte ceduľku, kde výrobca uvádza symboly údržby.
 

Na akom pracom programe prať uteráky?

Froté je spravidla veľmi jednoduché na údržbu a môže sa bez problémov prať na programe pre bielizeň na vyváranie a programe na farebnú bielizeň. Aj pri žmýkaní toho uteráky pomerne veľa vydržia: spravidla im neprekáža ani 1400 alebo 1600 otáčok za minútu. Čím viac otáčok, tým menej zvyškovej vlhkosti zostane v uteráku. To je dôležité predovšetkým v prípade, že vypraté uteráky dávate do sušičky.
 

V akom pracom prostriedku prať uteráky?

Prací prostriedok na uteráky voľte podľa ich farby. Tmavé a farebné uteráky a osušky perte v špeciálnom prostriedku na farebnú bielizeň, aby si ponechali sýte farby. Univerzálne pracie prostriedky obsahujú bielidlá, ktoré udržujú biele uteráky žiarivo biele. V domácnostiach s alergikmi odporúčame špeciálne pracie prostriedky pre alergikov a pracie prostriedky na jemnú bielizeň. Ekologické pracie prostriedky, ktoré sú príjemné pre pokožku a šetrné k životnému prostrediu, väčšinou neobsahujú umelé vône, čím majú nižšiu tendenciu dráždiť pokožku a vyvolávať alergie než bežné pracie prostriedky. Pokiaľ sa chcete úplne vyhnúť pracím prostriedkom, odporúčame pridať do prania polievkovú lyžicu kyseliny octovej. Kyselina octová spoľahlivo odstráni zašedlosť a škvrny. Pre sviežu vôňu čistej bielizne pridajte niekoľko kvapiek éterického oleja, napríklad z levandule. Nie je to ale nevyhnutné, pretože zápach octu pri praní vyprchá sám od seba.

Prečo pri praní froté osušiek a uterákov by sa nemala používať aviváž? Aviváž obaľuje vlákna neviditeľným filmom, ktorý zabraňuje opätovnej savosti uterákov. Odporúčame používať aviváž len vtedy, ak máte veľmi tvrdú vodu a nemôžete dosiahnuť mäkkosť uterákov iným spôsobom. Pri používaní aviváže buďte opatrní s dávkovaním: príliš veľa aviváže spôsobí, že uteráky a osušky príliš stvrdnú.